Lästips

Snart är det jul och DÅ ska det läsas. Här kommer några tips med tänkvärt om vår framtid här på planeten.

 Den här boken är en riktig thriller. En spännande berättelse från tre tidsåldrar som  vävs samman till en numera känd slutsats – utan bin är mänskligheten förlorad.

 

 


Jag har tidigare tipsat om böckerna Sapeins – om mänsklighetens förflutna och Homo Deus – om vår avlägsna framtid. Här kommer en ny spännande och provocerande bok om vår nära framtid. Provocerande för den tvingar oss att tänka till – vilken värld vill vi ha. För än finns det möjlighet att välja.

 

Det här är ingen ny bok. Men så fin. Den nominerades till Augustpriset 2011 med motiveringen:
“Trädets tid är som en vandring med en kunnig och sinnlig ciceron. Magiskt vackra bilder och generöst berättande som snitslar mellan oväntade grönområden och väcker nyfikenhet och ger lustfylld läsning.”

 

En ännu äldre bok – en riktig klassiker är Väckarklocka av Elin Wägner. Väckarklocka kom ut 1941 och förebådar både 60-talets gröna våg och 70-talets kvinnoaktivism i miljöfrågor.

 

 

Ännu en “thriller” – Förödelse av Anne Rambach. En spännande roman om asbest, som fortfarande skördar liv. Trots att asbest har varit förbjudet i över 35 år och reglerna för sanering är stenhårda inträffar fortfarande asbestrelaterade sjukdomsfall. En ny rapport visar dessutom att fem gånger fler människor dör i cancer i Sverige på grund av asbest än man tidigare trott.