5 boktips om hållbarhet

Dags att börja GÖRA igen – dags att lämna semesterlunken. Och då kan vi ju behöva lite inspiration, tankar och idéer från böckernas värld.
Om hållbarhet finns det mycket intressant att läsa. Mina favoriter just nu är;

Sapiens – en kort historik över mänskligheten av Yuval Noah Harari.
En fantastiskt intressant bok om oss – vi som kallar oss människor. Aningen betänksam blir jag när jag läser om hur vi i alla tider har betett oss. Inte alltid så trevliga figurer. Är vi speciellt hållbara?!

 

Tyst vår/Silent spring av Rachel Carson
Boken skrevs för 50-år sedan men är fortfarande så aktuell, så tänkvärd. I boken
skriver Rachel Carson om hur människor missbrukar kemiska bekämpnings-medel utan att känna till den fulla omfattningen av deras potentiella skada på människa och natur. Om hur tyst det blev när fåglarna tystnade.

Trädens hemliga liv av Peter Wohlleben
Träd är så spännande och denna bok om träden, om hur naturen
kommunicerar fick mig att gå ut och verkligen se träden. Och det fick mig att
ställa frågor om träd och hur vi sköter vår skog.

 

Gryning över Kalahari – hur människan blev människa av Lasse Berg
En historia om den lilla gruppen homo sapiens och hur vi spred oss från Afrika. Lasse skriver på ett spännande sätt om vår arts biologiska och kulturella utveckling . ”Väskan gjorde oss till människor.” är en av många tankar i boken. Boken är den första i en serie av 3  (Skymningssång över Kalahari och Ut ur Kalahari).

Innan floden tar oss av Helena Thorfinn
Vårt sociala ansvar är en viktig del i hållbarhetsarbetet och vi i Sverige är nog inte alltid medvetna om konsekvenserna av vår handel med andra länder. Av konsekvenserna av dessa billiga produkter som vi omger oss med. Innan floden tar oss är spännande och väldigt tänkvärd.