Kaffemuggen

I Tyskland slängs varje timme 320 000 engångsmuggar. För att få stopp på slöseriet är nu tanken att flera av de stora kaffekedjorna, och andra handlare som säljer kaffe i engångsmuggar, ska gå ihop och införa ett gemensamt pantsystem.
Berlin och Hamburg har beslutat om ett pantsystem för take away-kaffemuggar. Istället för att som idag slänga bort pappmuggar när kaffet är urdrucket, så ska pantsystemet leda till att kaffedrickarna lämnar in sina muggar.

I Storbritannien slängs årligen 2,5 miljarder engångsmuggar. Nästan inga av dessa går att enkelt återvinna pga av den plastfilm som täcker insidan utan blir till sopor och deponeras. Brittiska politiker har nu tagit upp kampen mot engångsmuggar och lagt fram ett förslag  på skatt på    25 pence extra för en take away-mugg. Tanken är att det ska generera pengar som ska användas för att ta fram helt återvinningsbara muggar. Om detta inte lyckas kan engångsmuggar istället komma att förbjudas helt. Ett annat brittiskt initiativ är att varuhuskedjan Waitrose erbjuder gratis kaffe och te till alla kunder som är medlemmar, vilket är mysigt. Men i fortsättningen måste kunderna ta med sig en egen kopp eftersom Waitrose beslutat sig för att sluta med engångsmaterial helt och hållet.

Många kedjor och enskilda kaféer erbjuder redan några kronor i rabatt när man tar med sig en egen kopp. Starbucks har gjort ett tremånaders test på et 30-tal av sina Londonkaféer och kommer att ta betalt 5 pence per engångskopp. Från maj testas samma sak i Amsterdam, Nedeerländerna.