Mer om kläder och hållbara företag

I många år har jag läst och hört om Patagonia (https://www.patagonia.com) som ett av få goda exempel på ett hållbart företag. Nu gör dom bra saker igen. Deras CEO meddelar nu att man donerar 10 miljoner dollar till NGO´s som arbetar med klimatfrågor och miljö.
“Based on last year’s irresponsible tax cut, Patagonia will owe less in taxes this year—$10 million less, in fact,” CEO Rose Marcario writes. “Instead of putting the money back into our business, we’re responding by putting $10 million back into the planet. Our home planet needs it more than we do.”

Glädjande nog finns det nu många andra klädföretag som visar liknande handlingskraft och proaktivitet som Patagonia. Många är svenska företag – vilket jag tycker är extra kul så klart.
Houdini är ett exempel. Houdini jobbar stenhårt med återvunnet och återvinningsbart material i sina kläder. Man har tom plagg som är komposterbara. (https://www.houdinisportswear.com/se/houdini-menu)
Hos Houdini är det möjligt att hyra funktionskläder vilket ju är ganska utmärkt om man använder sin utrustning en gång om året. Dom erbjuder oss också att reparera våra plagg men lär oss också hur vi ska ta hand om plaggen så att dom varar riktigt länge.

Att som företag utvärdera om man gör rätt saker t när det gäller hållbarhetsfrågorna är inte alls lät. Det handlar om så många komplexa frågor och i vissa fall har vi inte tillräcklig kunskap. Men vi måste ju försöka. Och att då läsa att Houdini har anammat en väldigt holistisk modell – The Planet Boundaries – gör att det ska bli väldigt spännande att följa företaget (https://www.houdinisportswear.com/se/planetary)

Läs mer om planetens gränser i denna spännande bok av Johan Rockström och Mattias Klum.

 

 

 

 

 

Några andra proaktiva företag att läsa om och inspireras av

Nudie Jeans co (https://www.nudiejeans.com/blog) använder bara ekologisk bomull i sina jeans, erbjuder fria reparationer och tar emot och säljer dina gamla jeans. Gammalt/utslitet återanvänder man och gör till nya produkter.
reDEW8 (https://redew8.com/shop/about) är ett annat spännande jeansföretag med ambitioner.
Wuxly (https://wuxly.ca/pages/about) är ett Kanadensiskt företag som erbjuder veganska ytterplagg. Istället för att använda tex dun jobbar man med nya, tekniska material.

Det finns många fler som gör bra saker så det börjar blir mindre svårt att välja hållbart.
Mer inspiration om hållbara kläder kan man tex läsa om på https://www.slowfashion.nu