Odla på taket. Visst är det framtiden.

Jag besöker ofta Köpenhamn och i december fick jag uppleva något nytt och spännande.
I stadsdelen Österbro ligger en takodling som kallas ÖsterGRO. Takodlingen, bildades 2014 och fungerar som ett ekologiskt minijordbruk med grönsaker, bin, höns, kaniner. Farmen drivs av Kristian och Livia tillsammans med ett antal frivilliga medlemmar som gör olika insatser.
På taket finns ett växthus som också används som en restaurang och om man vill ha en annorlunda miljö för sin fest, kan man hyra växthuset/restaurangen.
Man säger att man älskar besök och man vill så klart sprida sina lärdomar. Därför anordas rundvandringar och kurser om ekologiks odling.

Läs mer om ÖsterGRO: https://www.oestergro.dk

Det finns fler takodlingar. Ett som jag har hört och läst om är på Clarion Hotel Posts tak i Göteborg. Här skapades en trädgård som ska försörja Posthotellet och dess restauranger Vrå och Norda. Gourmetrestaurangen Upper House i Gothia Towers har också en takodling med egen bigård – 83 meter ovan mark.

Mer Göteborg. Inte på taket – men väl på en pir vid gamla Götverken. Två stadsbönder har nu skapat odlingar på tre olika platser och förser restauranger och privatpersoner med nårodlade grönsaker.

Läs mer om Jonas Lindh och William Bailey och deras stadsjordbruk: https://www.kajodlingen.se/